"Akik megkeresték a vagyonukat általában jobban vigyáznak rá, mint akik csak örökölték." (Charles Caleb Colton)

 

"Az okos pénzügyi döntések megtanítják, hogyan legyél boldog azzzal akivel vagy, és azzal amid van, ahelyett, hogy mindig többet akarnál." (Jamie Kyle McGillian)

 

"Végeredményben nem az számít, mennyi pénzt keresünk, hanem, hogy mennyit tartunk meg, és, hogy az a pénz milyen keményen és hány generáción keresztül dolgozik nekünk." (Robert Kiyosaki)

Autóvásárlás

Ma már szinte "elvárás" a saját vagy legalább a családnak egy autó megvétele. Kötelező presztizs vagy munkaeszköz? A felnőtt lét első nagyobb pénzügyi döntése a saját autó vásárlása. Az emberek sokszor úgy gondolják, hogy csak megvenni meg tankolni kell, de ez egy nagyon kockátos pénzügyi döntés és egy rossz döntéssel komoly százezreket bukhatunk. Egy autó megvásárlása és annak fenntartása jóval összetettebb kérdés.


Autóvásárlás előtt mindenképpen tájékozódj, olvass teszteket, véleményeket, különösen a felmerülő hibaforrásokról, és várhatő szervízköltségekről. Vásárláskor olyan ember vigyél magaddal, aki valóban ért az autókhoz. Ha meg tudsz állapodni az eladóval, akkor szervizben nézesd át, és kérj ajánlatot a várható javítási költségekről. Érdemes még a szerződés megkötése előtt elvégeztetni az eredetiégvizsgálatot, ha módodban áll. Utána kötsd a biztosítást, itt sem biztos, hogy a legolcsóbbal jársz a legjobban, érdemes nagy multú, megbízható biztosítóval szerződni. Eredetiségvizsgálat és a biztosítás megkötése után az okmányirodában kiállítják a nevünkre a gépjármű forgalmiját és törzskönyvét.
Költségek: forgalmi 6000Ft, törzskönyv 6000Ft, eredetiségvizsgálat 17000-20000Ft a motor cm3-től függően, kötelező gépjárműbiztosítás első részlete a biztosító ajánlatai alapján. Vagyonszerzési illeték:

A jármű teljesítménye A jármű kora: 0-3 év A jármű kora: 4-8 év A jármű kora: 8 év felett
0-40 KW 550 Ft/kW 450 Ft/kW 300 Ft/kW
41-80 KW 650 Ft/kW 550 Ft/kW 450 Ft/kW
81-120 KW 750 Ft/kW 650 Ft/kW 550 Ft/kW
120 KW fölött 850 Ft/kW 750 Ft/kW 650 Ft/kW


Egy 8 évesnél idősebb 40kW-os (54 LE) autó átírása 12000Ft-ba kerül, addig egy 3 év alatti 120 kW-nál (163LE) erősebb autó adója a 100000Ft-ot is meghaladhatja.


Az autótulajdonlás költségei számos elemből tevődnek össze, a végeredményből kiszámolhatod, hogy tulajdonképpen mennyit vesz ki havonta a zsebedből az autó. Vedd sorra az autóval kapcsolatos fenntartási költségeket, a nulla értékeket is írd be, a tizedes értéket(.)-tal:


Autó vételára


Az autó jelenlegi értéke


Vásárlástól eltelt év Pl.: 3.25 (3 év 3 hónap)


Átírás költsége


Ennyi évente cseréled az autódat


Teljesítményadó évente


Kötelező és ha van casco összege évente


Műszaki vizsga költsége két évente


Olaj és szűrők költsége


Ennyi kilométerenként cseréled az olajat


Nyári gumiszett ára


Téli gumiszett ára


Ennyi évente cseréled a gumikat


Évente ennyit költesz szervizre olajcserén kívül (fék, akkumulátor, futómű, szíjak stb.)


Évente ennyibe kerül az autópályadíj és parkolás esetleges büntetések


Benzin/gázolaj átlagára


Évente megtett kilométerek


Autó átlagfogyasztása Pl.: 6.5


Havi állandó költségek:Ft
Havi üzemanyagköltség olajcserével:Ft
Teljes kilométerköltség:Ft
Az autó havi teljes költsége:Ft