"Akik megkeresték a vagyonukat általában jobban vigyáznak rá, mint akik csak örökölték." (Charles Caleb Colton)

 

"Az okos pénzügyi döntések megtanítják, hogyan legyél boldog azzzal akivel vagy, és azzal amid van, ahelyett, hogy mindig többet akarnál." (Jamie Kyle McGillian)

 

"Végeredményben nem az számít, mennyi pénzt keresünk, hanem, hogy mennyit tartunk meg, és, hogy az a pénz milyen keményen és hány generáción keresztül dolgozik nekünk." (Robert Kiyosaki)

Gyermekek támogatása

A gyermekek élete fiatal felnőtt koráig könnyen tervezhető. Már havi néhány ezer forint megtakarítás lényegesen megkönnyítheted gyermeked életkezdését, akár úgy, hogy tanulmányaihoz nyújtasz támogatást vagy segítesz neki az első lakás megvásárlásához szükséges tőke előteremtésében. Meg kell találnod az egyensúlyt! Fontos, hogy tegyünk félre gyermekeink számára, de ne essünk át a ló túlsó oldalára, és erőn felül mindent adjunk meg amit csak lehet.

Mégis hogyan tudod gyermekeid pénzügyeit megtervezni? Gondolj bele, hogy mennyi pénz szükséges mondjuk egy főiskola elvégzéséhez vagy akár egy lakás önrészéhez! Számold ki, hogy ez mai árakon kb. mennyi pénzbe kerülhet, majd a kamatos kamat kalkulátorral számold ki, hogy mennyi pénzt kellene ehhez havonta félretenned, az inflációval csökkentett hozammal számolj.


Milyen lehetőségek vannak gyermekeid megtakarításait kamatoztatni?


Babakötvény

A gyermeked részére START-számlát kell nyitni a Magyar Államkincstárnál, maximum 19 éves futamidejő, és a gyermek 18. életévének betöltése után vehető fel a teljes megtakarítás. A Babakötvény maga egy névre szóló állampapír, és csak értékpapírszámlán lehet tartani. Bármennyi összeg befizethető, az állam infláció + 3%-os kamatot fizet évente, ami 2018-ban 5,4% volt, ami a legynagyobb elérhető hozamot biztosítja az állampapírok közöl. Ezen a felül az állam minden született gyermeknek 42500Ft-os életkezdési támogatást ír jóvá, és minden befizetés után 10%-ot ír jóvá maximum 6000Ft értékben, vagyis évente legalább 60000Ft befizetésével maximalizálhatjuk az állami támogatást. A lejárat után adómentesen felvehető az összeg, és szabadon felhasználható.


Tartós befektetési számla (TBSZ)

Amennyiben a megtakarításokat magunk szeretnénk kezelni, a legjobb választás a tartós befektetési számla. A számla nyitásának évében bármennyi összeget utalhatunk a számlára, kivenni azonban nem lehet, vagy be kell fizetnünk a megtakarítások után keletkezett adót. A számla tehát egy gyújtőévből, és 3 + 2 év kamatozó időszakből áll. 3 év után 10% adó megfizetésével vehetsz ki pénzt a számláról, 5 év után pedig adómentesen felveheted. Ha folyamatosan minden évben megtakarítasz, akkor minden évben új TBSZ számlát kell nyitnod. Olyan szolgáltatónál nyisd a számlát, ahol nincs számlavezetési díj, vagy kevés költséget számítanak fel. Értékpapírokat TBSZ számlára nem lehet átvinni, ezeket a TBSZ számlán kell megvásárolnod.

Életbiztosítás

Biztos találkoztál már olyan ügynökkel, aki szerint ez a legjobb megoldás a gyermek szempontjából, pedig ez korántsem biztos. Megtakarítási és kockázati életbiztosítást külön kezeljük. Kérdezz meg független pénzügyi tanácsadót is a szerződés megkötése előtt, valóban szolgálja-e a gyermek megtakarításának gyarapodását, vagy költségek elviszik a hozamok nagy részét? Mindig tájékozódj a költségekről, a TKM megmutatja, hogy évente mennyi kölséget vonnak le tőled a biztosítók. Egy 2,5% feletti TKM mutatónál már érdemes más befektetés után nézned.