"Az infláció szinte észrevétlenül eszi meg a vagyonod…" (J.M. Keynes)

 

"Gazdagnak lenni azt jelenti, van pénzed. Vagyonosnak lenni azt jelenti, van időd." (Margaret Bonnano)

 

"Tanuld meg, hogyan hozhatsz okos pénzügyi döntéseket, így nagyobb eséllyel élheted azt az életet, amire vágysz.” (Jamie Kyle McGillian)

Kalkulátorok

Milliókat érő kalkulátorok! Tervezd meg megtakarítésaid, spórolj a nyugdíjra vagy tarvezd meg a törlesztőd! Néhány számítással százezreket nyerhetsz vagy spórolhatsz meg.
Kamatok átlagos értékének meghatározása 2019: Bankbetét 2-3%; Állampapír 2,5-4,2%; Babakötvény 5,8%; Befektetési alapok 2-6%; USA részvény ~11%

Megtakarítási kalkulátor


Éves szintű megtakarításaidat a kamatos kamat elve szerint meghatározott évekre újrabefektetve ki tudod számítani a teljes befektetésed értékét. Befektetett összeg évente: éves szinten ezt az összeget fekteted be. Évek száma: milyen hosszó ideig kívánod kamatoztatni a befektetett összegeket. A nem egész éveket ponttal(.) add meg. Kamat: mekkora hozamot vársz el évente a befektetésedtől, tizedesvessző helyett ponttal(.) írd be a nem egész értéket. Összes hozam: a megadott évek alatt mennyi kamatot kapsz összesen. Megtakarítás összesen: megtakarított pénzed és a rá kapott kamatok összesen.

Befektett összeg évente


Évek száma


Kamat (%) Pl.: 3.10


Összes hozam:
Ft
Megtakarítás összesen:
Ft

Kamatos kamat


Míg az egyszerű kamat kiszámítását szinte mindenki ismeri, addig a kamatos kamat egy kicsit bonyolultabb. Jelentősége elsősorban a hosszútávú megtakarítások kiszámításánál tűnik ki. A befektett összeget több éven át kamatoztatjuk, és a kamatokat is újra befektetve még több hozamot termelünk. Befektetett összeg: egyszeri összeget fektetsz be vagy kötsz le. Évek száma: milyen hosszó ideig kívánod kamatoztatni a befektetett összeget. Kamat: mekkora hozamot vársz el évente a befektetésünktől, tizedesvessző helyett ponttal(.) írd be a nem egész értéket.

Befektett összeg


Évek száma


Kamat (%) Pl.: 3.10


Összes hozam:
Ft

Nyugdíj előtakarékosság
állami támogatással


Havi szintű befizetésekkel és a kapott állami támogatással ki tudod számolni, hogy mekkora megtakarítást tudsz a nyugdíjig felhalmozni, és az a nyugdíjban töltött évek alatt mekkora havi kiegészítést ad a nyugdíj mellé. Havi megtakarítás: havi átlagban ekkora összeget fektetsz be. Havi bruttó munkabér: ide kerül az SZJA köteles jövedelem, a megtakarítások után 20%, maximum 100000 - 150000Ft adójóváírás jár. Ha nincs SZJA pl. KATA-s vállalkozónál, akkor 0-át írj. Évek száma a nyugdíjig: összesen hány év múlva tervezed a nyugdíjba vonulást. A nem egész éveket ponttal(.) add meg. Nyugdíjban eltöltött évek: ez rengeteg tényezőtől függ, előre megmondani nem lehet. Az, hogy milyen minőségű életet élsz, milyen káros szokásaid vannak, az csak rajtad múlik. Átlagban férfiak estében 8-10 évvel, nők esetében 12-15 évvel biztosan számolhatunk. Kamat: mekkora hozamot vársz el évente a befektetésedtől, tizedesvessző helyett ponttal(.) írd be a nem egész értéket. Összes megtakarítás: ennyi megtakarítással rendelkezel a nyugdíjba vonulás pillanatában. Havi nyugdíjkiegészítés: a nyugdíjban eltötött évek számától függően ennyi pénzzel tudod kiegészíteni a havi jövedelmedet.

Havi megtakarítás


Havi bruttó bér


Nyugdíjmegtakarítás típusa


Évek száma a nyugdíjig


Nyugdíjban eltöltött évek


Kamat (%) Pl.: 5.10


Összes megtakarítás:
Ft
Havi nyugdíjkiegészítés:
Ft

Hitel törlesztőrészlet kalkulátor


Ki tudod számítani, hogy mekkora a törlesztőrészleted adott összegű és kamatú hitel felvétele esetén. Hitelösszeg: ide írd a felvenni kívánt hitel összegét. Futamidő: a felvenni kívánt hitel futamidejét add meg években. Kamat: a hitel kamatát add meg (THM). Havi törlesztőrészlet: a megadott adatok alapján ekkora havi törlesztőrészlet várható.

Hitelösszeg


Futamidő


Kamat (%) Pl.: 5.50


Havi törlesztőrészlet:
Ft

Autó fenntartás költségei havonta


Számold ki mennyibe kerül az autód havi fenntartása! Az egy hónapra eső állandó és változó költségeket is kiszámolja a kalkulátor valamint az egy kilométerre eső átlagos költséget.
Autó vételára: amennyit az autódért fizettél. Az autó jelenlegi értéke: használtautó oldalakon nézz utána mennyi most az autód piaci értéke. Vásárlástól eltelt évek száma: a legegyszerűbben úgy tudod megadni, ha kiszámolód hány hónappal ezelőtt vetted az autódat, majd elosztod 12-vel. Átírás költségei: vagyonszerzési illeték + forgalmi + törzsköny + eredetiségvizsgálat + külföldi autó esetén regisztrációs adó, műszaki vizsga, rendszám. (biztosítás nem itt szerepel) A többi sorban az évente előforduló költségeket kell emgadnunk, a műszaki vizsgán a két évente esedékes vizsgadíjat.

Autó vételára


Az autó jelenlegi értéke


Vásárlástól eltelt évek száma Pl.: 3.25 (3 év 3 hónap)


Átírás költsége


Ennyi évente cseréled az autódat


Teljesítményadó évente


Kötelező és ha van casco összege évente


Műszaki vizsga költsége két évente


Olaj és szűrők költsége


Ennyi kilométerenként cseréled az olajat


Nyári gumiszett ára


Téli gumiszett ára


Ennyi évente cseréled a gumikat


Évente ennyit költesz szervizre olajcserén kívül (fék, akkumulátor, futómű, szíjak stb.)


Évente ennyibe kerül az autópályadíj és parkolás esetleges büntetések


Benzin/gázolaj átlagára


Évente megtett kilométerek


Autó átlagfogyasztása Pl.: 6.5


Havi állandó költségek:
Ft
Havi üzemanyagköltség olajcserével:
Ft
Teljes kilométerköltség:
Ft
Az autó havi teljes költsége:
Ft