"Akik megkeresték a vagyonukat általában jobban vigyáznak rá, mint akik csak örökölték." (Charles Caleb Colton)

 

"Végeredményben nem az számít, mennyi pénzt keresünk, hanem, hogy mennyit tartunk meg, és, hogy az a pénz milyen keményen és hány generáción keresztül dolgozik nekünk." (Robert Kiyosaki)

 

"A befektetés nem más, mint az, hogy lemondasz a mai fogyasztásról, hogy később többet fogyaszthass a befektetéseidből.” (Warren Buffet)

Nyugdíj előtakarékosság

A rendszerváltás előtti rendszer és az abból fakadó gondolkodásmód egyik nagy hátránya miatt az emberek megszokták, hogy az állam majd gondoskodik róluk. Így manapság szinte mindenki az államtól kapott nyugdíjra van utalva. Pedig a mostani tendenciák nem kedveznek az állami nyugdíjak reálértékének növekedéséhez, hiszen a kivándorlás, az elöregedő népesség miatt egyre kevesebb az államkasszába befizető, a várható élettartam növekedése miatt pedig arányaiban egyre több lesz a nyugdíjas. Alapvetően három megtakarítási formában gondolkodhatnak azok, akik szeretnének extra nyugdíjat kapni a saját megtakarításaikból.


Önkéntes magánnyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagság feltétele a rendszeres havi befizetés. A nyugdíjpénztárak meghatároznak egy minimumösszeget, amit minimum tagdíjnak hívnak. A pénztárak költségeit is ezekhez a díjakhoz igazítják, tehát ha valaki nem fizet minden hónapban, a költségeket akkor is felszámítják, és levonják a hozamból. Bármikor befizethetünk extra összegeket is, ezek nem növelik a költségeket.
Befizetéseink után igénybe vehető az időjóváírás, az éves befizetett személyi jövedelemadó maximum 20%-át 150000 forint erejéig vehető igénybe. Azaz átlagban legalább 62500 Ft-ot kell a nyugdíjszámlára befizeni, és legalább 416660 Ft bruttó jövedelemmel kell rendelkeznünk. Csak azok vehetik igénybe, akik SZJA-T fizetnek, tehát egyéni vállalkozók igen, de a kisadózók (KATÁ-sok) nem. Az adóvisszatérítést az adóbevallásban kell igényelni. A nyugdíjpénztárak a befizetett pénzt azonnal befektetik a tagok által kiválasztott portfólióba. Általában 3 portfóliótípust kínálnak: klasszikus, kiegyensúlyozott, és növekedési. Nem mindegy, hogy melyiket választod, hiszen ezen múlhat a nyugdíjad! Minél több éved van hátra az aktív évekből, érdemes annál kockázatosabb portfóliot választanod, hiszen hosszabb távon a kilengések, kockázatok mérséklődnek, és egy gazdasági fellendőlésből bőven lehet profitálni. Nem minden nyugdíjpénztár kínál lehetőséget portfólióválasztásra, ezért érdemes olyan pénztárnál számlát nyitni, ahol van erre lehetőség.
Adózás: nyugdíjba vonuláskor a megtakarításunk adómentes, a nem nyugdíj célú kifizezetésnél 10 év után csökken az adó mértéke, minden egyes évben 10%-kal, tehát 20 év után válik adómentessé, de minden egyes befizetéstől újra kezdődik a 10 illetve 20 év az éppen befizetett összegre. Az adó mértéke 2019-től 15% SZJA és 19,5% SZOCHO a teljes tőkére plussz az adóvisszatérítés 20%-kal megnövelt visszafizetése nem nyugdíj felhasználásra.


Nyugdíjelőtakarékossági számla(NYESZ)

A nyugdíjelőtakarékossági számla vagyis NYESZ egy olyan speciális értékpapírszámla, amit a nyugdíj célú megtakarítások érdekében hoztak létre, és államilag támogatott. Éves költsége 2000 forint körül alakul, az éves személyi jövedelemadó 20%-a maximum 100000 Ft-ig visszaigényelhető.
A NYESZ számlán értékpapírok vásárlásáról és eladásáról döntünk, amelynek kockázata minket terhel, nem körültekintő kereskedésselakár negatív hozamot is elérhetünk, befektetés előtt érdemes tájékozódni, vagy tanácsot kérni. A befizetés mértéke és gyakorisága csak tőlünk függ.
Adózás: nyugdíjba vonuláskor a megtakarításunk adómentes, a nem nyugdíj célú kifizezetésnél 10 év. Ha 10 év előtt felvennénk a megtakartást, akkor az adó mértéke 2019-től 15% SZJA és 19,5% SZOCHO a nyereségre. Az adójóváírást 20%-kal megnövelve kell visszafizetni nem nyugdíjcélú felhasználás esetében.


Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás egy befektetéssel kombinált életbiztosítás, amely a nyugdíjba vonuláskor jár le. Olyan, mint egy bankszámla, egy megtakarítási termék, amelyhez szintén jár legfeljebb évi 130000 forintos adójáváírás SZJA-t fizető adózók esetében, a befizetett adó maximum 20%-a.
Alapvetőn kétféle nyugdíjbiztosítást különböztetünk meg:
Hagyományos: éves szinten fix 2-2,5%-os hozamot garantál, a biztosító határozza meg mibe fekteti a pénzt, nekünk a lejáratkor a befizetések alapján egy meghatározott összeget fog kifizetni. kockázatkerülőknek ajánlott, vagy néhány éven belül nyugdíjba vonulóknak.
Befektetéssel kombinált:mi határozhatjuk meg, hogy a biztosító milyen portfólióba, milyen kockázatú értékpapírokba fektesse, ez lehet akár a biztosító által kezelt befektetési alap, így nem szükségesek mélyreható befektetési ismeretek. Nagyobb kockázatvállalóknak ajánlott magas hozamlehetőséggel. Az adójóváírást 20%-kal megnövelve kell visszafizetni nem nyugdíjcélú felhasználás esetében.