"Soha ne költsd el előbb a pénzed mielőtt még megkerested volna." (Thomas Jefferson)

 

"Ne azt tedd félre a megtakarításodba, ami megmarad a költéseid után, hanem költsd azt, ami megmarad a megtakarításaid után." (Warren Buffet)

 

"A kamatos kamat a világ nyolcadik csodája. Aki érti, keres rajta, aki nem, az fizeti.” (Albert Einstein)

Pénzügyi Alapok: Pénzügyi piramis

A pénzügyekkel kapcsolatban sokféle jótanácsot lehet hallani, és még többet olvasni az aktuális trendekről, ide tedd a pénzed, abba fektesd a vagyonod, vegyél bitcoint vagy lakást illetve ne vegyél, most a tőzsde megy, vagy szállj be egy brazil tengerparti ingatlanfejlesztésbe. Nem az a cél, hogy ezek között igazságot tegyünk, mindig lesznek jó befektetések, amelyekkel akár megtöbbszörözhetjük a megtakarított pénzünket, vagy teljesen el is bukhatjuk. De hogy bánj a pénzzel, és hol kezd el a befektetéseket? Ezekre az alapigazságotra ad választ ez az egyszerű ábra.


FORRÁS:  Meb Faber

1. Optimalizáld a hiteleidet

Az első legfontosabb pénzügyi teendőd, hogy szabadulj meg a magas kamatozású hitelektől (személyi kölcsön, hitelkártya, folyószámlahitel stb.), valamint az olyan luxuscikkektől amit hitelből finanszírozol. Továbbá minden olyan dologtól, ami csak viszi a pénzt: szerencsejáték, felesleges műszaki cikkek, kihasználatlan autó. A hitel önmagában nem az ördögtől való, finanszírozhatsz vele olyan eszközöket, amelyek pénz termelnek számokra, például veszel egy lakást hiltelre, amit aztán kiadsz, de csak ha már a kövekező lépcsőket is teljesítetted.

2. Csinálj pénzügyi tervet, és spórolj pénzt

A pénzügyi önállóság legfontosabb eleme, hogy vezesd a bevételeid, kiadásaid, tudd meg hol úszik el a pénzed, és spórold meg. Tedd el a fizetésed után a pénzed néhány százalékát a megtakarításodhoz, és lehetőleg ne nyúlj hozzá. Ne csak fejben tervezz! Nem is gondolnánk mennyi pénzmozgás van akár egy adott hónapban. Ha nem tudod a pénzügyeidet megtervezni és pénzt spórolni, akkor nagy a valószínűsége, hogy céljaidat soha nem fogod elérni. Számos ingyenes applikáció van (Money Lover, Koin, Mint, Toshl Finance, Moneywise) vagy a saját készítésű exceltábla, amit bárhová el tudsz vinni okostelefonnal.

3. Használd ki az adó-és nyugdíjkedvezményeket

Talán az egyik legismertebb formája volt a lakástakarékpénztárak állami támogatásának kihasználása. Ezek megszűnése után is számos adókedvezmény, adójóváírás áll még a rendelkezésedre: tartós befektetési számla (TBSZ), nyugdíj előtakarékossági számla(NYESZ), önkéntes magánnyugdíjpénztár, baba-kötvény, egészségpénztár stb. Ezekkel adózási előnyökhoz juthatsz, évek alatt sok százezer vagy akár milliós összegeket is megspórolhatsz, illetve jóváírnak a számládon, és még kockázatot sem kell vállalnod, csak okosan döntened.

4. Akkor vegyél lakást, ha már tényleg megéri, és ésszerű döntés

Sokan belevágnak az ingatlanvásárlásba úgy, hogy az első három szinttel gyakorlatilag nem is foglalkoznak, és akár erőn felül vállalnak hiteleket, hogy saját lakáshoz jussanak. Csak akkor vegyél ingatlant, ha az előző szinteket már végigvitted, és csinálj egy kalkulációt, hogy az albérlet, vagy a saját lakás éri meg jobban, illetve számold ki mennyi törlesztést tudsz vállalni, ha hitelt veszel fel.

5. Fektess be

"A befektetés egyszerű, de nem könnyű" (Warren Buffet)
Ha már túl vagy a piramis előző lépcsőin és biztosítva van az egzisztenciád, akkor nincs más hátra, mint a megtakarított pénzedet befektetni, és ha elég kitartó vagy, illetve folyamatosan képzed magad a befektetések területén, akkor elérheted azt, hogy a befektetéseidből élj. Ha azonban a piramis alsóbb szintjein ragadtál, addig nem érdemes komoly befektetésekkel foglalkoznod.