"Az anyagi nyugalom nem a vagyonszerzésen alapszik. Meg kell tanulni kevesebből élni, mint amennyit meg tudunk teremteni, hogy legyen pénzünk befektetni. Nem győzhetsz, amíg ezt nem tanulod meg." (Dave Ramsey)

 

"Az okos pénzügyi döntések megtanítják, hogyan legyél boldog azzzal akivel vagy, és azzal amid van, ahelyett, hogy mindig többet akarnál." (Jamie Kyle McGillian)

 

"A stresszmentes élet titka egyszerű: mindig egy fokkal a bevételeid alá lődd be az életszínvonaladat.” (Henry Taylor)

Élj magasabb életszínvonalon

Ha nem változtatsz semmin, miért várnád el, hogy jobb legyen az életed?

Az első, és legfontosabb szabály ahhoz, hogy a későbbiekben egy jobb életszínvonalon tudj élni mindössze annyi, hogy többet keress, mint amennyit elköltesz. Ha becsúszik egy-egy nagyobb kiadás, akkor arra legyenek tartalékaid. Építsd fel saját pénzügyi terved! Ha szerednéd, hogy végső soron a befektetéseid dolgozzanak helyetted, akkor menj végig a pénzügyi piramison.

Hogy tudjál többet keresni, mint költeni?


1. Tudatos pénzügyi odafigyeléssel, kerüljük a felesleges pénzszórást

„A megtakarítás nem pénz kérdés, hanem szokás” (Warren Buffet)

A pénz, amit elköltöttél, többé már nem lesz a tiéd, elveszik a megszerzéséhez szükséges időddel együtt. Talán ennek a pontnak a betartása igényel a legkevesebb időt. A tudatos pénzügyi odafigyelés legfőbb feltétele, hogy kiadásaidat és bevételeidet tartsd nyílván, és szánj havonta egy-két óránt pénzmozgások nyomon követésére, illetve tényleges vagyon összegzésére. Tudatosan vásárolj, mindig olyan dolgokat vegyél, amelyekre tényleg szükséged van, és megéri a rá fordított pénzt. Jó segítség ehhez az olyan webfelület, mint a href="https://moneylover.me/" moneylover vagy az olyan applikációk, mint a Koin, Mint, Toshl Finance, Moneywise) vagy a saját exceltáblám, ami kezdőknek és haladóknak is segítséget nyújthat. Ha ezeket szorgalmasan vezeted, akkor hamar kiderül, hogy hol folyik el a legtöbb pénz, mi az, amin lehetne spórolni. Ha már valamit feltétlenül meg kell venni végezzünk el árak összehasonlítását (rengeteg ilyen weboldal áll rendelkezésünkre). Az élvezeti cikkek minden napos fogyasztása, illetve a meggondolatlanul felvett hiteleket (leginkább áruhitelek) kerüld el, hogy számlád a hónap végén is bőven pluszban maradjon. Ne engedj a különböző kuponakciók, Glamour-napok, Black Friday csábításainak, mert ezek súlyos ezrekkel rövidíthetik meg pénztárcádat, ráadásul nem is biztos, hogy olcsóbban vásárolhatsz az akciós napok alatt, mint egyébként.

2. Aktív jövedelem megnövelésével

Az aktív jövedelemszerzéssel általában a saját idődet feláldozod, miközben valamilyen aktív munkát végzel. A munkát elláthatod alkalmazottként, vagy saját vállalkozásod minden napi teendőjét intézed. A legtöbb ember, ha a jövedelmét szeretné kiegészíteni, akkor másodállást vállal, esetleg második műszakot, ám ezek hosszú távon mind közérzetünknek, mind egészségünknek nem tesznek jót. Az időnk véges, ha jövedelmünk nő, de szabadidőnk csökken, akkor a szabadidőnk egyre inkább értékessé válik, és egy adott jövedelem fölött már nem kívánjuk időnk nagy részét munkára áldozni. Munkabérünk emelésével tudjuk azt elérni, hogy a munkaidőnk, illetve a magánéletünk egyensúlyban legyen, és ne menjen a munkánk a szabadidőnk rovására. Hogyan tudsz több bevételre szert tenni? Munkahelyváltással: a cégek manapság több erőfeszítést tesznek leendő alkalmazottaik megszerzésére, mint a jelenlegiek megtartására. Te azonban egy új munkahelyen hasonló munkakörben akár 15-20%-kal is többért vállalhatsz munkát. Lépj előre a karieredben: add el magad, kitartással, jó kommunikációval, megfelelő hozzáállással, ha fejleszted a személyiséged előbbre léphetsz a ranglétrán. Tanulással: A legjobb befektetés, ha saját magunkba fektetsz, tanulunk, tapasztalatot szerzel, és az így nyert többletjövedelemmel máris magasabb életszínvonalon élhetsz. Tanulmányok is bizonyították, a sikeres vezetők legalább heti egy könyvet elolvasnak. Képezd magad, tanulj új hivatást, vagy olyan szellemi foglalkozást, ami érdekel. A KSH statisztikai adataiból is egyértelmű, hogy a fizikai és szellemi dolgozók bruttó jövedelme között óriási, akár 45-50%-os különbség is van.

Keress új ötleteket: ha van egy új ötleted, vagy akár egy jó gondalatod, amit átadhatdsz az embereknek, máris szintet léptél. Vagy nézz körbe a világhálón vagy járj el workshopokra.

3. Passzív jövedelem megteremtésével

Az emberek nagy részének a passzív jövedelemforrásról az ingatlankiadás jut eszébe, illetve a pénz kamatoztatása bankbetétben illetve állampapírban. Viszont ehhez a jövedelemszerzéshez tartozik minden olyan tevékenység, amelyben pénzünket fektetjük be vagy valamilyen szellemi terméket, találmányt, alkotást létrehoztunk, és az abból hosszú távon folyamatos bevételünk érkezik. Ehhez a jövedelemszerzéshez nem kell feltétlenül jelen lennünk, de foglalkozunk kell vele legalább havonta néhány órát. Nincs olyan passzív jövedelem amivel biztosan nem kell foglalkozni. Keress passzív jövedelemforrásokat!

A leginkább előforduló passzív jövedelemforrások:

  • Ingatlankiadás
  • Bankbetét, állampapír, befektetési alapok
  • Automatizált vállalkozás (pl. online vállalkozás)
  • Valamilyen szellemi tulajdon, szabadalom, művészeti alkotásból származó jövedelem
  • Cégek üzletrészei, részvényei után kapott osztalék
  • MLM rendszerek
  • Részvények, értékpapírok, devizák (főként rövid távú, akár napon belüli) aktív kereskedésével